net metering with storage

Φωτοβολταικά στη στέγη: Net metering ή net billing με αποθήκευση - Οδηγός PVStegi | Iris Hellas | Iris Hellas

Φωτοβολταικά στη στέγη: Net metering ή net billing με αποθήκευση - Οδηγός PVStegi - Iris Hellas

Ενεργειακά Συστήματα-Φωτοβολταικά

Iris Hellas Logo
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτοβολταικά στη στέγη: Net metering ή net billing με αποθήκευση - Οδηγός PVStegi

Προσφορές
Ανακαλύψτε με το πρόγραμμα "Φωτοβολταϊκά στη Στέγη", PVStegi, το ιδανικό φωτοβολταϊκό σύστημα για τη στέγη σας με net metering και αποθήκευση ενέργειας. Με το PVStegi, μπορείτε να αξιοποιήσετε την ηλιακή ενέργεια για να παράγετε τη δική σας ηλεκτρική ενέργεια, μειώνοντας το κόστος των λογαριασμών σας. Στην Iris Hellas, προσφέρουμε τη μεγαλύτερη ποικιλία φωτοβολταϊκών συστημάτων στην ελληνική αγορά, πάντα στις καλύτερες τιμές. Επωφεληθείτε από την ανανεώσιμη ενέργεια και επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να μάθετε περισσότερα!
net metering με αποθήκευση
Το ζητούμενο για κάθε φωτοβολταϊκή εγκατάσταση σε στέγη ή ταράτσα, είναι η μεγιστοποίηση της εγκατεστημένης ισχύος, με βάση τις τρέχουσες αλλά κυρίως τις μελλοντικές μας ανάγκες (αντλίες θερμότητας, φορτιστές αυτοκινήτου κα). Συγκρίνοντας οικονομικά μια εγκ/ση π.χ.8KWp με 10KWp, τα ηλεκτρολογικά μας είναι ίδια, ο μετρητής ίδιος, τα εργατικά ίδια, ο inverter έχει διαφορά +200€, οι βάσεις στήριξης σε κεραμοσκεπή +100€ και ότι θα πληρώσουμε παραπάνω θα είναι τα πάνελ. Τυχόν μελλοντική επέκταση είναι ασύμφορη και το κυριότερο θα απαιτεί αλλαγή της σύμβασης μας, με τους τρέχοντες όρους.
Φωτοβολταικά πλαίσια
Προτεινόμενα κριτήρια επιλογής:
Bloomberg New Energy Finance (BNEF) Tier 1:
Αναφέρεται αποκλειστικά σε κατασκευαστές, δηλ. εταιρίες με παραγωγικες εγκαταστάσεις, τεχνολογικό εξοπλισμό παραγωγής, τμήμα έρευνας και τμήμα μελετών και κατασκευής φωτοβολταικών έργων. Οχι σε εταιρίες "φασόν" που μπορεί π.χ. να διαθέτουν γραφεία σε κάποια χώρα της ΕΕ.  Η λίστα αυτή των κατασκευαστών ελέγχεται και ανανεώνεται κάθε εξάμηνο. Ελέγχει την οικονομική ευρωστία (Bankability), την παραγωγική δυνατότητα  και την επίδειξη μεγάλων έργων του κάθε κατασκευαστή. Σ αυτήν την λίστα βασίζονται και οι Τράπεζες προκειμένου να παρέχουν δάνεια για τα μεγάλα έργα, εξασφαλίζοντας τους επενδυτές οτι οι κατασκευαστές είναι σε θέση να παραδώσουν τα προιόντα τους.   
Εμβαδόν <2m²:
Στις στέγες, σε αντίθεση με τα φωτοβολταικά πάρκα στο έδαφος, τα μεγαλύτερων διαστάσεων και βάρους φωτοβολταικά πλαίσια:
 • απαιτούν παρά πολύ προσεκτική μεταφορά  
 • δέχονται μεγαλύτερες ανεμοποιέσεις σε σχέση με το έδαφος, με αποτέλεσμα την δημιουργία microcracks κυψελών και την σημαντική μείωση της απόδοσης τους ή καταστροφή τους.
 • απαιτούν έλεγχο της στατικότητας της στέγης μιάς και το βάρος τους ξεπερνά συνήθως τα 28Kgr.
 • απαιτούν επιπρόσθετη στήριξη γιατί έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κάμψεων.
Συγκρίνοντας την απόδοση ενός φ/β πλαισίου (Module Efficiency) W/m2 (%) του ιδίου κατασκευαστή, διαπιστώνουμε ότι τα μικρών διαστάσεων φωτοβολταικά πλαίσια είναι ποιό παραγωγικά:
425Wp : 21.9% Διαστάσεις:1770×1096×30 mm  Βάρος: 21.5Kgr
550Wp : 21.0% Διαστάσεις: 2384×1096×35 mm Βάρος: 28.6Kgr
600Wp : 21.2% Διαστάσεις: 2172×1303×35 mm, Βάρος: 30.9 kg
Προηγμένα & πιό ώριμα κράτη όπως π.χ. η Γερμανία, απαγορεύουν την χρήση μεγαλύτερων από 2m², σε οποιαδήποτε στέγη.
Ν-type κυψέλες:
Αν και πρωτοδημιουργήθηκαν απο το 1954 στα εργαστήρια της Bell, όλες οι στατιστικές δείχνουν ότι θα είναι η επόμενη mainstrem τεχνολογια (TOPCon). Σε αντίθεση με τις P-type κυψέλες, προσφέρουν
 • Μεγαλύτερη αποδοτικότητα (efficiency)
 • Αποφυγή τoυ φαινομένων Light Induced Degradation effect (LID) & LeTID Effect  που ανάλογα με την ποιότητα των κυψελών μπορεί να προκαλέσει απώλειες παραγωγής μέχρι 2.5%-3% απο την πρώτη ημέρα & μείωση του φαινομένου  Light and Elevated Temperature Induced Degradation (LeTID)
 • Καλύτερο θερμοκρασιακό συντελεστή ισχύος ( -0.29%/°C - -0.30%/°C):
Ο συντελεστής αυτός χρησιμοποιείται για να υπολογίζουμε τις απώλειες ισχύος ενός πάνελ σε θερμοκρασίες κυψέλης του πάνελ διαφορετικές από τους 25°C. Η διαφορά της θερμοκρασίας κυψέλης και της θερμοκρασίας περιβάλλοντος είναι περίπου +20°C έως +25°C σε ανοικτό πεδίο. Σε θερμά κλίματα η θερμοκρασία κυψέλης(cell) μπορεί να αγγίξει και τους 70°C !! Ετσι δύο πάνελς 400Wp STC και με θερμοκρασιακό συντελεστή ισχύος -0.30%/°C και -0.38%/°C   αντίστοιχα,στους 70°C, οι πραγματικές τους αποδόσεις θα είναι περίπου 346Wp & 331Wp αντίστοιχα ή +5%!!. Με απλά λόγια, μόνιμα υψηλότερες αποδόσεις σε συνθήκες θερμοκρασιών(>25°C), σαν αυτές που επικρατούν σχεδόν όλες τις ημέρες του χρόνου στον Ελλαδικό χώρο.
 • Μεγαλύτερες και ποιοτικότερες εγγυήσεις. Συνήθως προσφέρονται απο τους κατασκευαστές με 25 έτη εγγύηση υλικού αντί για 12-15 έτη και με 30 έτη εγγύηση απόδοσης αντί για 25 έτη. Επίσης συνήθως οι απώλειες για το πρώτο έτος είναι 1% αντί για 2-2.5% και μετά για κάθε έτος 0.4% αντί για >0.55%
Επέκταση της τεχνολογίας, είναι η Heterojunction (HTJ) όπου Ν-type wafers επικαλύπτονται με ένα πολύ λεπτό στρώμα άμορφου πυριτίου. Το αποτέλεσμα είναι ότι είναι τα φ/β πλαίσια γίνονται ποιό παραγωγικά σε καταστάσεις ασθενούς φωτός και σε υψηλές θερμοκρασίες (θερμοκρασιακό συντελεστή ισχύος -0.26%/°C).  
Επάνω γυαλί<=2mm: αντί για το σύνθηθες 3.2mm. Με ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά,καλύτερη μεταφορά ηλιακής ακτινοβολίας στις κυψέλες με αύξηση της παραγωγής μέχρι και 2%.
Κάτω γυαλί: Μεγαλύτερη αξιοπιστία και αντοχή σε βάθος χρόνου σε σχέση με το EVA/Polymer base PVF .
Με την ύπαρξη ίδιων φυσικών ιδιοτήτων (glass-glass), το φωτοβολταικό πλαίσιο αποκτά μεγαλύτερη αντοχή σε πιέσεις που μπορεί να δεχθεί π.χ. από διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, μεγάλα φορτία και υψηλούς ανέμους.
Επίσης προσφέρει καλύτερη διάχυση της θερμότητας του φωτοβολταικού πλαισίου αυξάνοντας έτσι την παραγωγή.
Bifacial: Δυνατότητα επιπρόσθετης παραγωγής και απο την κάτω πλευρά, που μπορεί να αγγίζει και το 20% ανάλογα με την απόσταση και το υλικό της επιφάνειας στήριξης.


Φωτοβολτικά πλαίσια με P-type κυψέλες, μπορούμε να σας προσφέρουμε:
JA Solar:        410/420 GR
TW Solar:       415/420 (Shingled, 25y Product Warranty)
Longi Solar:  LR5-54HTH-430M Hi-MO6 Explorer
Sharp:           NUJC410/415
Trina Solar:   
Hyundai :      HiE-S410/415DG & HiE- S435/440HG (Shingled, 25y Product Warranty)

Φωτοβολτικά πλαίσια με N-type κυψέλες, μπορούμε να σας προσφέρουμε:

Φωτοβολτικά πλαίσια με N-type κυψέλες και glass-glass, μπορούμε να σας προσφέρουμε:
Trina Solar:TSM-420/425/430-

Φωτοβολτικά πλαίσια με N-type κυψέλες και glass-glass και bifacial,μπορούμε να σας προσφέρουμε:
Jolywood : JW-HD108N-415W
Trina Solar: TSM-420/425-

Φωτοβολτικά πλαίσια με N-type κυψέλες και Heterojunction technology, μπορούμε να σας προσφέρουμε:
Canadian Solar: HiHero CS6R-420/430/435H-AG
Hyundai HeteroMax HiT-H430~450MF-FB, 430/435/440Wp
REC: 420Wp
Meyer Berger: 380-400Wp
Inverter με αποθήκευση ενέργειας
Για λόγους συμβατότητας και διαλειτουργικότητας, η προμήθεια του αποθηκευτικού μέσου πρέπει να γίνεται μαζί με inverter.
Μερικά απο τα ερωτήματα που τίθενται είναι:
Υπάρχουν σκιάσεις, διαφορετικοί προσανατολισμοί και διαφορετικό αζιμούθιο κατά την τοποθέτηση των πάνελ λόγω του περιορισμένου χώρου?
Πόσο σημαντική κρίνουμε την φυσική μας ασφάλεια (κίνδυνος ηλεκτροπληξίας ή πυρκαγιάς), μιας που κάτω απο την φωτοβολταική εγκατάσταση θα ζεί η οικογένεια μας?
Για τα συστήματα αποθήκευσης, πόσο σημαντική κρίνεται η λειτουργία backup? δηλ. όταν διακόπτεται το ρεύμα, να μπορούμε να τροφοδοτούμε είτε κάποια φορτία της οικίας μας,είτε το σύνολο της διαθέσιμης μας ενέργειας?

Σοβαρά ζητήματα προκύπτουν στις στέγες α) απο σκιάσεις του χώρου εγκατάστασης (καμινάδες,γειτονικά κτήρια & δένδρα, ιστούς και συρματόσχοινα στήριξης κεραιών, κεραίες, ηλιακά, φυλλώματα,περιτώματα πουλιών κλπ) β) του από-προσανατολισμού αυτών από τον νότο που είναι ο ιδανικός.
Εάν σε ένα πάνελ που διαθέτει 108/120/144 κυψέλες με τεχνολογία half cut σκιαστεί μία κυψέλη π.χ.διαστάσεων 210mmx210mm , θα χαθεί το 1/6 της παραγωγής του. Δηλ. από ένα πάνελ 420Wp θα "χάσουμε" τα 70Wp !!
Βασική αρχή των φ/β είναι ότι μια στοιχειοσειρά, μια ομάδα φωτοβολταικών, λειτουργεί με βάση το χειρότερο σημείο.
Εαν λοιπόν έχουμε μια ομάδα από 12 πλαίσια 420Wp (5.040Wp) σε μια στοιχειοσειρά, η συνολική ισχύς που θα χαθεί θα είναι 12x70=840Wp, δηλ. απώλειες 20% !!
Η χρήση DC Otpimizers από τις εταιρίες SolarEdge & Huawei λύνουν αυτά τα ζητήματα. Με την χρήση τους, το κάθε φωτοβολταικό πλαίσιο λειτουργεί ανεξάρτητα !!
Η χρήση των DC Optimizers, έχει επιπρόσθετα τα εξής πλεονεκτήματα:
 • Φυσική ασφάλεια και προστασία από ηλεκτροπληξία και πυρκαγιές. ΑΜΕΣΗ ανίχνευση και απομόνωση τυχόν προβλήματος σε 0,5 ή 30sec, σε επίπεδο πάνελ.
        Γνωρίζεται οτι στην περίπτωση πυρκαγιάς κατά την διάρκεια της ημέρας, δίχως την χρήση
        optimizers, η πυροσβεστική ΔΕΝ μπορεί να επέμβει? Ακόμα και εάν είναι όλα κλειστά, δίχως           ρεύμα, τα φωτοβολταικά συνεχίζουν να το παράγουν.
 • Εύκολος εντοπισμός προβλήματος, έχοντας πλήρη γνώση όλων των βασικών ηλεκτρικών χαρακτηριστικών του κάθε πάνελ ξεχωριστά.
 • Εύκολη αντικατάσταση πάνελ, όταν/αν αυτό χαλάσει με κάποιο άλλο με διαφορετικά ηλεκτρικά χαρακτηριστικά απο τα υπάρχοντα.

Στο θέμα της φυσική ασφάλειας, ένα χαρακτηριστικό που θεωρούμε ότι επιβάλεται να έχει ένας inverter είναι ο άμεσος εντοπισμός και η απομόνωση ηλεκτρικών τόξων.

Τα προσφερόμενα απο την εταιρία μας μέσα αποθήκευσης είναι:
DC Coupling: Το φωτοβολταικό και το αποθηκευτικό σύστημα, μοιράζονται τον ίδιο inverter επιτρέποντας μία (1) μόνο μετατροπή του ρεύματος DC-AC προς τα φορτία μας.
High Voltage Technology: Κάθε μονάδα μπαταρίας έχει τάση 48 V. Ένα σύστημα αποθήκευσης υψηλής τάσης περιέχει πολλές μπαταρίες με συνολική τάση 200 - 500 V. Αυτό δημιουργείται συνδέοντας τις μεμονωμένες μονάδες μπαταρίας σε μια σειρά. Αυτή η υψηλή τάση εξόδου έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη απόδοση λόγω της μείωσης των απωλειών μετατροπής
Τεχνολογίας Lithium-iron phosphate (LiFePO4) για μέγιστη ασφάλεια, ισχύ και κύκλο ζωής.
Διάρκεια εγγύησης κατασκευαστή: 10 έτη (με όρους)
Emergency power & Backup power : Στην περίπτωση διακοπής ρεύματος, όλα τα προσφερόμενα μέσα αποθήκευσης, εκτός από την εταιρία , μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις με ή δίχως πρόσθετο εξοπλισμό.
Συστήνεται:
 • Να αποφεύγονται φορτία με μεγάλες απαιτήσεις ρεύματος κατά την εκκίνηση (κλιματιστικά, ΑΘ κά) όπως και ιατρικός εξοπλισμός που σχετίζεται με ζωή.
 • Τα φορτία να "μοιράζονται" ανάλογα με την διατιθέμενη ισχύ των μπαταριών μας. Σημαντικό να γίνει μελέτη για την όδευση καλωδίου, συνήθως εντός της οικίας,από τον inverter και μέχρι τον πίνακα.
Συγκεκριμένα:
Huawei: Emergency power με πρόσθετο εξοπλισμό (Backup Box B0/B1) μπορεί να παρέχει σε 1ph λειτουργία πλήρες φορτίο και σε 3ph λειτουργία, φορτίο το 1/3 του inverter σε μονοφασική παροχή π.χ. στα 10KW παρέχει 3.3KWh 1 phase.
Sungrow , Goodwe: Emergency power
, Growatt: με πρόσθετο εξοπλισμό πλήρες backup στην 1ph παροχή
Fronius & BYD, , SolarEdge (RWB),Growatt: με πρόσθετο εξοπλισμό πλήρες backup στην 3ph παροχή.
Active PV-modules in backup mode:Δυνατότητα επαναφόρτισης σε περίπτωση βλάβης του δικτύου, από το φωτοβολταικό μας σύστημα: Huawei, Fronius, Kaco, SolarEdge (RWB), SMA, Sungrow.

Ειδικότερα η κάθε λύση αποτελείται:

Fronius:
Inverter:
Primo GEN24 4.0/5.0 Plus (1 Ph)
Symo GEN24 3.0/4.0/5.0/6.0/8.0/10.0 Plus (3 Ph)
Μετρητής:
TS 100A-1 (1 Ph) ή TS 65A-3 (3 Ph)
Storage:
BYD B-BOX PREMIUM HV BCU + BASE
BYD B-BOX PREMIUM HVS (2,56 kWh)
Backup:
Enwitec 1001xxxx

Growatt:
Inverter:
MOD 4000/5000/6000/7000/8000/9000 TL3-XH(BP) (3 Ph)
MOD 10KTL3-XH(BP) (3 Ph)
Μετρητής:
Smart Meter TPM (3PH)
Storage:
ARK-2.5H-A1 BMS
ARK-2.5H-A1 (High voltage battery)
Battery Cable & Base
Backup:
SYN-50-XH-30

Huawei:
Inverter:
SUN2000-2/3/3.6/4/4.6/5KTL-L1 (1 Ph)
SUN2000-5/6/8/10KTL-M1 (3 Ph)
Μετρητής:
DDSU 666H (1 Ph) ή DTSU 666H (3 Ph)
Storage:
Luna2000- Battery BMS
Luna2000- 5kwH Battery
Backup:
Luna Backup BOX B0 (1 Ph) ή BOX B1 (3 Ph)

Kaco:
Inverter:
Blueplanet Hybrid-10.0TL3 (3 Ph)
Μετρητής:
Eastron SDM6xx
Storage:
BYD B-BOX PREMIUM HV BCU + BASE
BYD B-BOX PREMIUM HVS (2,56 kWh)
Backup:
Blueplanet-HY-Switch

Kostal:
Inverter:
PIKO MP Plus 2.5/3.0/3.6/4.6 (1 Ph)
Plenticore 4.2/5.5/7.0/8.5/10.0 Plus G2 (3 Ph)
Μετρητής:
Smart Energy Meter G2
Storage:
BYD B-BOX PREMIUM HV BCU + BASE
BYD B-BOX PREMIUM HVS (2,56 kWh)

SolarEdge:
Inverter:
SE 5/8/10K-RWB48BFN4 (3 Ph)
Μετρητής:
MTR-240-3PC1-D-A-MW
Storage:
Home Battery Modul BAT-05K48M0B-01
Cables Sets Battery/Inverter & Battery/Battery
Floor Stand & Top Cover
Backup:
Home Backup Interface BI-NEUNU3P-01

Sungrow:
Inverter:
SH 5/6/8/10 RT (3 Ph)
Μετρητής:
DTSD1352-C/1(6)A
Storage:
SBR 096 SET

Iris Hellas,  Δωδεκανήσου 40, 567 28, Θεσσαλονίκη. Τηλ.:+30 2310 809414  email: [email protected]
Επιστροφή στο περιεχόμενο