Αρχές Λειτουργίας Ηλιακών Θερμοδυναμικών Συστημάτων - Iris Hellas

Ενεργειακά Συστήματα-Φωτοβολταικά

Iris Hellas Logo
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρχές Λειτουργίας Ηλιακών Θερμοδυναμικών Συστημάτων

ΑΠΕ-Θέρμανση > Συστήματα Θέρμανσης & ZNX > Ηλιακά Θερμοδυναμικά Συστήματα

Βασισμένα στους κανόνες της θερμοδυναμικής, αποτελούν μια μορφή συλλέκτη θερμότητας, που χρησιμοποιεί κυρίως την ηλιακή ενέργεια για τη θέρμανση του ψυκτικού μέσου, που με τη σειρά του χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του νερού, είτε για χρήση είτε για τη θέρμανση του χώρου. Σε πολύ απλοϊκή περιγραφή, είναι ο συνδυασμός των θερμικών ηλιακών συλλεκτών και μιας αντλίας θερμότητας. Συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των δύο τεχνολογιών & ξεπερνούν τους περιορισμούς τους, δίνοντας καλύτερα αποτελέσματα απ' ό,τι η κάθε μία μεμονομένα. Έτσι, σε σχέση με με τους θερμικούς ηλιακούς συλλέκτες (ηλιακοί θερμοσύφωνες), είναι πιο αποτελεσματικά όταν δεν υπάρχει άμεσο φως του ήλιου (νύχτα,συννεφιά, χειμώνας κλπ).

Ηλιακά Θερμοδυναμικά συστήματα θέρμανσης, energie

Σε σχέση με τις αντλίες θερμότητας των οποίων η απόδοση εξαρτάται κυρίως απο την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, υπερέχουν καθώς α)εκμεταλλεύονται και την ενέργεια του περιβάλλοντος και κυρίως την ηλιακή ακτινοβολία β) δεν απαιτούν μηχανικό εξαερισμό που συμβάλει στην κατανάλωση μεγάλης ενέργειας και παραγωγής θορύβου και γ) δεν απαιτούν στις χαμηλές θερμοκρασίες αντιστάσεις, παρέχοντας καλύτερες αποδόσεις σε σχέση μ' αυτές. Ετσι ο βαθμός απόδοσης τους μπορεί να φτάνει  μέχρι 6.5 !!! (COP) για κάθε KW καταναλισκόμενης ενέργειας.

How system works
Energie

Μέσα από το οικολογικό ψυκτικό υγρό (R134a ή R407c), το οποίο δημιουργεί ένα κλειστό κύκλωμα, το υγρό πηγαίνει στο ηλιακό πάνελ και μεταφέρει σ' αυτό την ενέργεια όχι μόνο του ήλιου, αλλά και της βροχής, του ανέμου, της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και άλλων κλιματικών παραγόντων. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας το ψυκτικό υγρό κερδίζει περισσότερη θερμική ενέργεια σε σχέση με μια αντλία θερμότητας. Μετά από αυτό το στάδιο, η θερμότητα μεταφέρεται σε έναν εναλλάκτη με τη βοήθεια ενός μικρού συμπιεστή, ο οποίος θερμαίνει το νερό ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για πλύσιμο ή θέρμανση.
Το υγρό ψύχεται και το κύκλωμα επαναλαμβάνεται.
Καθώς το υγρό έχει θερμοκρασία βρασμού
περίπου στους -30°C, το σύστημα λειτουργεί ακόμα και όταν δεν υπάρχει ήλιος και λειτουργεί ακόμα και τη νύχτα, παρέχοντας ζεστό νερό στους 55-65°C, μέρα και νύχτα, με χαλάζι, βροχή, άνεμο ή ηλιοφάνεια και σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ηλιακά θερμικά συστήματα.
Η κατανάλωση ενέργειας του συστήματος είναι βασικά
η ίδια με ένα συμπιεστή ψυγείου !! που κάνει το υγρό να κυκλοφορεί. Δεν υπάρχουν ανεμιστήρες για να βοηθούν τη διαδικασία της εξάτμισης, ή της απόψυξης, οι οποίες συνεπάγονται άσκοπη κατανάλωση ενέργειας καθώς και περισσότερο θόρυβο, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τις αντλίες θερμότητας.


Money costs
Energie Solar Thermodynamic Heating

Στον τομέα των ηλιακών θερμοδυναμικών συστημάτων, η Iris Hellas διανέμει για την Ελλάδα, την Κύπρο & τα Βαλκάνια, τα προιόντα της εταιρίας Energie EST Lda, η οποία ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται στον χώρο από το 1981. 'Εχει παρουσία σε πάνω απο 40 χώρες και η παραγωγική της δυνατότητα ανέρχεται σε πάνω από 10.000 μονάδες ετησίως.

Energie Solar Thermodynamic Heating
http://www.youtube.com/watch?v=VmKJxI1xlEM
Energie Solar Thermodynamic Heating
Iris Hellas,  Δωδεκανήσου 40, 567 28, Θεσσαλονίκη. Τηλ.:+30 2310 809414  email: [email protected]
Επιστροφή στο περιεχόμενο